Referenser

Citat från nöjda kunder
"Tack vare din finess, kunskap och vänlighet blev vår fest fulländad! Alla våra gäster här inte kunnat berömma maten nog. Vi ses säkert i framtiden. Hälsning från Tommy och Marie-Louise Edler. Tyresö". Helstekt vildsvin med grönsaksbuffé.

"Allt blev mycket lyckat - våra gäster var alldeles överförtjusta i maten och vi uppskattar verkligen den goda service vi fick av Dig och Din fru. Vi hoppas få anlita Er även i framtiden" Jerry Ralowski. Gotländsk 3-rättersmeny.

Måndagskrönikan - Artikel i Gotlands Allehanda

En doft av Gotland

Jag trodde att min längtan efter Gotland fick mig att hallucinera. Doften av grillat lamm kittlade mina näsborrar och det vattnades i munnen. Det doftade precis så där ljuvligt som det brukar på de gotländska kalasen. Men det var inte inbillning. Jag fick syn på grillen på andra sidan häcken i den stockholmska villaförorten. Och grillen kände jag igen. Den där plogformade som jag sett så många gånger på Gotland. Lammet ligger liksom snett på grillen, inte platt som på vanliga fastlandsgrillar.

Jovisst, var grillen gotländsk intygade mannen i förkläde. Han presenterade sig som Niclas Thomsson och förklarade att han tillsammans med hustrun Stina driver en cateringfirma med gotländsk mat som specialitet. Niclas hade inte ett spår av gotländsk dialekt så jag såg lite frågande ut. Han var född på Gotland lugnade han mig med, fast han flyttade vid fem års ålder. Men rötterna finns där och det var nog tack vare dem som Niclas hanterade den gotländska grillen med så säker hand.

Farfar och farmor, Knut och Milly Nyström, var bönder i Sojdeby i Fole. Milly var "klintunge", uppväxt i fattigkvarteren på Klinten, ett område som i dag tillhör det dyraste i Visby. Farföräldrarna är borta men Niclas fastrar i Visby har förvaltat en del av Millys recept som Niclas nu använder i sin matlagning. Farmors saffranspannkaka är som en dröm, intygar Niclas. Den är lite krämigare än saffranspannkakor i allmänhet. Självklart serveras den med försvarliga klickar salmbärssylt som Niclas köper från Lillåkre på mellersta Gotland. För en tid sedan serverade man till exempel farmors saffranspannkaka till ett stort sällskap på Skansen i Stockholm.

Ja, det mesta köper Niclas från Gotland. Gotländska lamm är en självklarhet. Lammkött från Nya Zeeland är absolut bannlyst här. Och när Niclas och Stina bakar så är det med rågmjöl från Gotland. Det blir mycket godare, hävdar de. Brödet kallas "latmanslimpa" och är en förenklad variant av Gotlandslimpa. Den är bland annat smaksatt med kaffe och sirap och receptet är självklart farmor Millys.

En annan gotländsk specialitet, som paret Thomsson bjuder fastlänningarna på, är kaipsoppa. Denna rätt av minipurjolök väcker stor förtjusning på den här sidan havet. Även ett arom-smör av den gotländska växten sitter fint till grillat lamm. Niclas åker över till Gotland i maj och plockar bilen full av kaip. Det står en sky av lökdoft över Gotlandsfärjans bildäck när Niclas åker tillbaka med sin skörd.

Det räcker inte med att ha haft en matlagningskunnig farmor i Fole och fastrar i Visby med sinne för matlagning. Nej, Niclas är utbildad kock. Bland annat har han lärt mycket om det gotländska köket när han arbetade på Rosengården i Visby i mitten av 80-talet. Niclas och Stina drev också krog vid Sudersand på Fårö under några somrar. Fast anläggningen de arrenderade var inte i bästa skick och las ned. Men nu bearbetar de kommunen och har gott hopp om att få tillstånd att bygga en egen krog vid Sudersand, helt i gotländsk stil.

Till dess sprider de gotländsk matkultur från sitt cateringkök i Saltsjö-Boo, utanför Stockholm. Och det är uppenbart att kunderna på fastlandet uppskattar det gotländska. Det upplevs exotiskt och samtidigt en garanti för god kvalité, tror Niclas. Många fastlänningar ordnar faktiskt gotländska bröllop och fester.

Vid jul, nyår och på somrarna samlas familjen i den gamla gården vid Sojdeby i Fole. Ibland kan det vara 50 släktingar på plats! Och Niclas pappa Bengt-Åke Nyström passar på att köpa malt från Fole kvarn för att kunna brygga gotlandsdricku hemma i Västervik. Bengt-Åke arbetade för övrigt som reporter på denna tidning ett par år på 60-talet.

Nästa gång det doftar Gotland här på fastlandet, så vet jag att mitt luktsinne inte har fel.

Peter Ekstrand

Copyright © Gotlands Allehanda, Broväg 21, Box 1284, 62123 Visby. Tel 0498-202550.